
چرا آموزش دیجیتالی برای معلمان و دانشآموزان اهمیت ویژهای دارد؟
آموزش / خانواده دیجیتال / تکنولوژی
شاید پاسخ یک خطی به پرسش بالا این باشد که آموزش دیجیتالی با زندگی الکترونیکی حاکم بر دوره ما هماهنگتر است. یک مثال ساده و کوچک از تاثیرگذاری وسایل دیجیتالی در مقوله یادگیری دانشآموزان، استفاده از ویدیوهای آموزشی است.
از آنجا که کودکان و نوجوانان به ویدیو علاقهمندند، این ویدیوها با محتوای آموزشی میتوانند آنها را به مدت بیشتری نسبت به کتب درسی، سرگرم آموزش کنند. علت این امر در کارکرد مغز نهفته است؛ زیرا تماشای ویدیو فعالیت ذهنی بیشتری نسبت به مطالعه میطلبد و ترکیبی از حسهای بینایی، شنوایی و حتی لامسه را شامل میشود، علاوه بر این تلاش فعالانه برای درک اینکه بر صفحه نمایش چه میگذرد نیز به بهبود روند یادگیری در آموزش دیجیتالی کمک شایانی میکنند.
آموزش دیجیتالی به بسیاری از مدارس راه یافته است به گونهای که دانشآموزان از طریق کامپیوتر و تبلت به اینترنت با سرعت بالا برای تحقق اهداف یادگیری، انجام پروژهها و فرآیندهای آموزشی دسترسی دارند. امروزه مدارسی که به اینترنت متصل هستند، هم برای معلمان و هم دانشآموزان امکان دسترسی آسانتر، سریعتر، مقرون به صرفهتر به اطلاعات، منابع آموزشی، کارشناسان، همسالان و جامعه مدرسان را فراهم کردهاند.
معلمان و استادان در آموزش دیجیتالی با استفاده از انواع ابزارهای دیجیتالی نظیر کامپیوتر، گوشیهای هوشمند و تبلت ها از شبکهها و رسانههای اجتماعی متفاوتی استفاده میکنند تا با سایر اشخاص و مدارسی که میتوانند آنها را در تطبیق شیوههای تدریس خود با ابزارهای دیجیتالی کمک کنند، ارتباط برقرار نمایند. از سوی دیگر، دانشآموزان از فناوریهای دیجیتالی برای برقراری ارتباط با دانشآموزان دیگر، نه تنها در کشور خودشان بلکه در سرتاسر جهان استفاده میکنند تا در راستای بهبود یادگیری خودشان در فعالیتهایی که تخصص و علاقه شخصی دارند، شرکت کنند.
با توجه به مزایای یاد شده، یادگیری دیجیتالی در حال گسترش است. بر اساس یک نظرسنجی که اخیرا انجام شده، آمار قابل توجهی که نشان میدهند که انقلابی در یادگیری دیجیتالی در حال وقوع است؛ هرچند همچنان دچار نوسانهایی است.
آمارها نشان میدهند که:
- ۵۲ درصد دانشآموزان دبیرستانی تستها را به صورت آنلاین دریافت میکنند.
- ۵۳ درصد دانشآموزان ۶-۱۲ ساله مایل به استفاده از دستگاههای تلفن همراه خود برای انجام تکالیف مدرسه هستند.
- ۵۷ درصد از دانشآموزان متوسطه میگویند کلاسهای آنلاین باعث شده است که کنترل بیشتری را بر یادگیری خود داشته باشند.
- ۳ نفر از ۵ معلم کلاس درس که تجربه آموزش در کلاس درس دیجیتالی داشتهاند،گزارش کردند که یادگیری آنلاین باعث افزایش اعتماد به نفس و انگیزه دانشآموزان می شود.
- ۷۷ درصد از والدین، استفاده موثر از فناوری را به عنوان عامل حیاتی برای آینده فرزندشان در نظر میگیرند.
دانشآموزان و سایر یادگیرندههای امروزی بسیار متفاوت از گذشته هستند و همین مسئله لزوم یادگیری جدیدتر و با استفاده از روش دیجیتالی را تایید میکند به گونهای که یادگیری و آموزش دیجیتالی کلید و راهی برای تضمین موفقیت بلند مدت آنها است. دلایل زیادی وجود دارد که کاربردی بودن این روش را تایید میکند. با بررسی نکات زیر میتوان نحوه مدیریت مدارس و کلاسها را به سوی موج جدیدی از آموزش رهنمون کرد. سه دلیل اصلی برای اهمیت آموزش دیجیتالی وجود دارد:
آموزش و یادگیری شخصیسازی شده در روش آموزش دیجیتالی
یادگیری شخصیسازی شده هدف بسیاری از کشورها مانند امارت متحده عربی، کره جنوبی و فنلاند است. دولت این کشورها صریحا اعلام کردهاند که در صدر اولویت اهدافشان، به شادی توجه قابل ملاحظهای میکنند. یادگیری شخصیسازی شده، یکی از عوامل افزایشدهنده شادی در دانشآموزان و معلمان است که این هدف با اجرای آموزش دیجیتالی در مدارس محقق میشود. علاوه بر این، یادگیری شخصی به مدارس کمک میکند که به آسانی و با سرعت بیشتری به تطبیق و مدرنیزه کردن روشهای آموزشی و یادگیری بپردازند.
همچنین به ایجاد روشهایی در آموزش که مبتنی بر علاقه، انتخاب و نیازهای شخصی هر دانشآموز میباشد، کمک میکند.کلاسهای درسی که با روش و استراتژیهای یادگیری شخصی، برای دانشآموزان تدارک دیده میشوند و در این راه از روشهای نوین آموزش دیجیتالی استفاده میکنند، دریافتند که دانشآموزان در مهارت روخوانی و ریاضیات به پیشرفت و بهبود عملکرد قابل توجهی دست پیدا کردهاند.
همچنین دانشآموزانی که آموزش مبتنی بر یادگیری شخصی را تجربه کردهاند، شاهد رشد قابل ملاحظهای در دستاوردهایشان بودهاند. بنابراین آموزش دیجیتالی امکان ایجاد یک توانایی و روش یادگیری نوین را برای انطباق و سازگاری تمرینهای آموزشی برای هر دانش آموز، فراهم کرده است.
قابلیت دسترسی
یادگیری دیجیتالی به عنوان راهحلی شگفتانگیز برای انواع مشکلاتی که در حوزه آموزش وجود دارد شناخته شده و کاربرد دارد. با پذیرش وجود و رواج استفاده از وسایل دیجیتالی و آموزش آنلاین در مراکز آموزشی، مدارس نه تنها میتوانند برای تقویت یادگیری و به اشتراکگذاری بینش، تجربه و مهارتهای ارتباطی به یکدیگر متصل شده و ارتباط برقرار کنند، بلکه معلمان نیز با توجه به اینکه مدارس متنوعی از نظر ردهبندی وجود دارند، از لحاظ دسترسی به فرصتها و شرایط یادگیری، از شرایط یکسان و عادلانهتری برخوردار خواهند شد.
دسترسی به خدمات، با استفاده از فناوری و ارائه فرصتهای آموزشی برای همه دانشآموزان در سراسر جهان، از جمله کسانی که دارای معلولیت یا محرومیت هستند، از نیازهای حیاتی هستند که وسایل دیجیتالی به خوبی به این نیازها را برآورده کردهاند.
بهرهوری بالا در آموزش دیجیتالی
ارزیابیهای دیجیتالی فرصت ارائه بازخورد سریع دانشآموزان درباره میزان فهمشان از درس را فراهم کردهاند. همچنین امکان را برای دانشآموز و معلم فراهم میآورند که به سرعت تلاششان را متمرکز بر قسمتی از درس کنند که نیاز به رفع اشکال بیشتری دارد. یادآوری و رفع اشکال به موقع و متناسب، فرصتی را برای تصحیح اشتباهات، پاسخهای سریع و بیدقتیهایی که از دانشآموز سر زده است را فراهم میسازد. این شیوه آموزشی با استفاده از روشهای مختلفی همچون ارزیابی سریع، آموزش و یادگیری تصویری، بازی، شبیه سازی، فیلم و تکنیکهای حاشیه نویسی و … یک محیط یادگیری غنی را برای درک کامل مفاهیم فراهم میسازد.
آموزش دیجیتالی این امکان را برای معلمان فراهم میکند که به تعداد دانشآموزان بیشتری در مقاطع مختلف تحصیلی دسترسی داشته باشند. آنها میتوانند مفاهیم و ایدههای جدید را سریعتر منتشر کنند و با افراد بیشتری ارتباط برقرار کنند و تاثیر بیشتری را چه بر زندگی خود و چه دانشآموزان بگذارند.
علاوه بر این، یادگیری دیجیتالی به عنوان بالاترین سطح از تجربه غنی آموزشی این امکان را در دسترس مربیان و معلمان قرار میدهد تا در سرتاسر جهان در گفتگوهای جهانی و همچنین تدریس در محوطه جهانی به منظور به روزرسانی کردن دانش و اطلاعات خود شرکت کنند. همچنین این شیوه آموزشی نوین، آموزگاران را قادر میسازد تا دورههای آموزشی را با استفاده از بهترین مطالبی که قبلا توسط سایر مربیان دیگر تولید شده است، توسعه دهند و به بازتولید آن بپردازند.