
تعاملی نوین با وسایل هوشمند
آموزش / سواد رسانهای / تکنولوژی
اساسا استفاده از وسایل هوشمند اجتناب ناپذیر است. جوامع با موج جدیدی از فناوری که نقشی در ایجاد آن نداشته و برای آن به عنوان یک سیستم، درون دادی اجتماعی به شمار میآید، روبرو شدهاند. بیتردید اینترنت با رسانههای پیش از خود، که سنتی بودند تفاوتهای عمدهای دارد و روز به روز قابلیتهای متنوعتری را در اختیار عموم میگذارد.
در جوامع امروزی با وجود تفاوتهای موجود میان جوامع، مردم خواستار حضور و مشارکت موثر در حوزه عمومی هستند ولی کم و بیش فاقد ابزار، رسانه و میانجی مناسب و کارآمدی برای دستیابی به این مشارکت هستند.
حوزه عمومی
منظور از حوزه عمومی قبل از هر چیز، عرصه یا قلمرویی از حیات اجتماعی ماست که در آن بتوان چیزی را در برخورد با افکار عمومی شکل داد…
زمانی که شهروندان درباره مسائل مورد علاقه عمومی و منافع عمومی به گونهای آزاد و بیقید و بند یعنی با تضمین آزادی اجتماعات و انجمنها، آزادی بیان و چاپ نشر افکارشان با یکدیگر مشورت و کنکاش میکنند، در واقع به صورت یک پیکره عمومی شهروندان به طور غیررسمی در برابر طبقه حاکم اعمال میکند.
شهروندان و یا افرادی که در کنار هم جمع شدهاند در مقام افراد اقتصادی یا حرفهای که تنها به فکر اداره امور خصوصی خود هستند عمل میکنند و نه به مثابه مجامع حقوقیای که تابع قواعد حقوقی دولتی هستند و موظف به اطاعت و تبعیت از قواعد مذکورند. بلکه شهروندان و افراد خصوصی زمانی به منزله عموم عمل میکنند که بدون اجبار و اضطرار بتوانند به مسائل مورد علاقه مردم یا منافع و مصالح عمومی بپردازند و این امر زمانی امکانپذیر است که تضمینهای لازم برای گرد هم آمدن و اجتماع آنان فراهم باشد و آزادانه بتوانندبه یکدیگر بپیوندند و آزادانه افکار خود را بیان و تبلیغ نمایند.
اشکال جدید تعامل با وسایل هوشمند
در سالهای اخیر، در فضای مجازی مفاهیم تولید رسانهای و توزیع رسانهای دچار تغییراتی شدهاند که متفاوت با مدل رسانههای سنتی است. این روزها وسایل هوشمند شخصی، دوربینهای دیجیتال، خطوط اینترنت پرسرعت و نرمافزارهای رایانهای متنوع با قیمت پایین و فراگیری بالا، در دسترس تعداد زیادی از کاربران اینترنتی قرار گرفته است. به این ترتیب، هر کاربر اینترنتی به راحتی و در مدت زمان چند دقیقه میتواند وبلاگ شخصی ایجاد کند و یا در انواع دیگر سایتها عضو شود و محتواهایی که تولید کرده اعم از متن، عکس، صدا و ویدئو را به راحتی منتشر کند.
رسانهها در وسایل هوشمند فرآیندی متفاوت با رسانههای سنتی صورت میپذیرد و کاربران اینترنتی خود تولیدکننده محتوا در عرصه اینترنت محسوب میشوند.
از دیدگاه مایفیلد رسانههای اجتماعی گروهی از انواع جدید رسانههای آنلاین هستند که همه یا تعدادی از ویژگیهای زیر را دارند:
-
مشارکت کردن
رسانههای اجتماعی ارسال بازخورد از سوی مخاطب و همکاری و همگامی با رسانه را تسهیل کرده و آن را تشویق میکنند. این رسانهها مرز و خط کشی بین رسانه و مخاطب را از بین بردهاند.
-
باز بودن
اغلب رسانههای اجتماعی برای مشارکت اعضا و دریافت بازخورد باز هستند. آنها رای دادن، کامنت گذاشتن و به اشتراکگذاری اطلاعات را تشویق میکنند و به ندرت مانعی برای تولید و دسترسی به محتوا در این رسانهها وجود دارد.
-
ارتباط دو سویه
رسانههای سنتی عمل انتشار را انجام میدادند و محتوا را برای مخاطب ارسال میکردند، ولی در رسانههای اجتماعی فضایی برای گفتگو و محاوره دو طرف وجود دارد و جریان ارتباطی از حالت یک سویه به دو سویه تغییر پیدا کرده است.
-
شکلگیری جماعتهای آنلاین
رسانههای اجتماعی این امکان را برقرار میکنند که جماعتها و گروهها به سرعت شکل بگیرند و ارتباط موثری برقرار میکنند که جماعتها و گروهها به سرعت شکل بگیرند و ارتباط موثری برقرار کنند. این جماعتهای آنلاین میتوانند پیرامون علایق مشترکی مانند عکاسی، یک تیم ورزشی یا یک برنامه تلویزیونی شکل گرفته باشند.
-
توانایی برقراری ارتباط
اغلب شبکه های اجتماعی همیشه در حال گسترش اتصالات و ارتباطاتشان هستند و با سایتها، منابع و افراد دیگر پیوند برقرار میکنند.
وسایل هوشمند – تعاملی
وسایل هوشمند – تعاملی نوین مانند شبکه جهانی اینترنت و به تبع آن پایگاههای اطلاع رسانی، پست الکترونیکی، بولتنهای الکترونیکی و دیگر انواع واقعیت مجازی، نوع جدیدی از فضای اجتماعی را با خود به ارمغان آوردهاند. این ابر فضا که از غیر فیزیکیترین فضاها نیز هست، میتواند برای حوزه عمومی، آثار و فواید فراوانی در برداشته باشد و بدون شک اهمیت آن روز به روز افزایش بیشتری مییابد. اینترنت رسانهای است که به همه مشارکت کنندگان و کاربران، برای استفاده مشترک از اطلاعات، فرصت برابر اعطا میکند.
اینترنت از این لحاظ، و بدون اعمال محدودیت از سوی سایر رسانهها جمعی و به مثابه یک واسطه جمعی عمل میکند. تلویزیون و روزنامهها، به طور خاص، به زیر ساختهای عظیم و گران قیمت نیاز دارند و در نتیجه باید دید چه کسانی استطاعت مالی برای مالکیت و کنترل آنها را دارند. پیدایش اینترنت به معنای این است که هرکس میتواند با حداقل تلاش و دشواری، به دیگران وصل بشود و دانش و دیدگاههایش را برای فردی بهخصوص یا همگان منتشر سازد. از این لحاظ، اینترنت وسیلهای پایدار جهت تقویت گفتگوی عمومی در مورد طیف وسیعی از مسائل است.
مهمترین ویژگی وسایل هوشمند
یکی از مهمترین ویژگیهای وسایل هوشمند اینترنت این است که فرصتی را در اختیار خالقان فرآوردههای فرهنگی قرار میدهد تا آثار خود را فارغ از دخالت دولت و بدون نیاز به سرمایه و استفاده از رسانههایی مثل رادیو، تلویزیون و مطبوعات، منتشر سازند. پیدایش پست الکترونیکی به مردم امکان دادهاست تا با دسترسی خود به سایر نقاط جهان، یک بحث و گفتگوی منطقی را عرضه کنند و به نقد منطقی بپردازند.
اینترنت به جهت دارا بودن ویژگیهایی خاص در مقایسه با سایر وسایل هوشمند ارتباط جمعی، میتواند به عنوان حوزه عمومی مجازی تلقی شود.
برخی از این ویژگیهای وسایل هوشمند را میتوان اینچنین برشمرد:
-
تمرکز زدایی
اینترنت یک سیستم ارتباط غیرمتمرکز است. هر کس که به اینترنت وصل است، شبیه سیستم تلفن میتواند تماس برقرار و پیام مورد نظرش را ارسال کند. حتی میتواند پیامش را برای دریافتکنندگان متعدد ارسال نماید.
-
تکهتکه بودن
اینترنت یک ذات واحد نیست، بلکه از صدها شیوه متفاوت انتقال اطلاعات و ارتباطات ساخته شده است. نه تنها یک تنوع تکنیکی بزرگ، بلکه به لحاظ اجتماعی، یک تنوع بیشمار در اینترنت وجود دارد.
-
مجازی بودن
یکی از مفاهیم اصلی در جامعه معاصر و متاثر از اینترنت، مجازی بودن و تغییر ماهیت زمان و مکان است. به واسطه آنلاین بودن، ارتباط از راه دور و همزمان ممکن میشود و این همزمانی و نزدیکسازی (برداشتن محدودیتهای زمان و مکان) محدودیت مرزی را برمیدارد.
-
جهانی بودن
در اینترنت، یک موضوع یا رویداد که توجه افراد و گروههای وسیع انسانی را جلب میکند، میتواند در دسترس همگان قرار بگیرد.
-
تعاملی بودن
در حالی که ارتباطات، پخش یک سویه میباشد، ارتباطات وسایل هوشمند مثل کامپیوتر دو سویه یا چند سویه است.