
چگونه یادگیری دیجیتال به آموزشی عمیق تر کمک می کند؟
آموزش / سواد رسانهای / خانواده دیجیتال
امروزه فناوری در حال تغییر چهره آموزش است. دانش آموزان در جهانی زندگی میکنند که اطلاعات از طریق تلفنهای همراه، لپتاپ و تبلت ها برای آنها قابل دسترس بوده، یادگیری دیجیتال در حال رخ دادن است. به گونهای که بر اساس مطالعهای که بنیاد خانواده کایرز انجام داده است، کودکان و نوجوانان بین ۸ تا ۱۸ سال به طور متوسط در طول روز ۷ ساعت و ۳۸ دقیقه از وقتشان را به استفاده از رسانههای دیجیتالی اختصاص میدهند.
به موازات جریان این سبک زندگی جدید، نوجوانان انتظار دارند که امکان مصرف روزانه محتوایی و اطلاعاتیشان از طریق رسانههای دیجیتال در هر زمان و مکانی که آنها میخواهند در جریان باشد و قطع نشود. در نتیجه، تعامل با دانشآموزان امروز، به معنای استفاده از فناوریهای نوینی است که در نقطه نقطه زندگی آنها به تجربه یادگیری برایشان تبدیل شده است.
استقبال از فناوریهای نوین در مسائل آموزشی دانشآموزان، صرفا موضوعی که بخواهد در ظاهر امر سر و صدا کند نیست، بلکه تعداد بسیاری از شواهد و آمارها نشان میدهد که استفاده از آموزش پیشرفته فناوری یا یادگیری دیجیتال میتواند یادگیری دانش آموزان را بهبود بخشد. از محیط یک کلاس دیجیتال میتوان به ترکیبی از برنامههای کاربردی که در قالب نرم افزارها ارائه میشوند و ارزیابی مهارتها به صورت آنلاین اشاره کرد که دانشآموزان را قادر میسازد تا اطلاعات درسی بیشتری را به خاطر بسپارند و مشارکت گروهیشان در کلاس بالاتر رود که به موازات آن میزان کارایی عملکرد بالاتری نیز خواهند داشت.
فراتر از محیط مدرسه و کلاس درس، یادگیری دیجیتال میتواند بر آنچه که به عنوان یادگیری در سطح عمیقتری شناخته شده است، تاثیر فزایندهای بگذارد و به پرورش مهارتهایی از قبیل ارتباط موثر و کار گروهی، تفکر نقاد، حل مسئله و یادگیری خودآموز بپردازد. مهارتهایی که افراد را قادر میسازد تا دانشی را که در یک موقعیت کسب کردهاند را صرفا در همان محیط محدود نکنند بلکه قابلیت تعمیم آن دانش را به فضایی جدیدتر داشته باشند و آنها را اعمال کنند. این مهارتها به طور فزایندهای در حال رشد و جهانی شدن قرار دارند که برای برخورداری از مواهب آنها ابتدا باید میزان انطباق پذیری و انعطاف خود را در برابر تغییر بالا ببریم.
تجارب پیشرفته دیجیتالی که فرصت یادگیری عمیقتری را فراهم میکنند چیست؟
عامل بسیار مهمی که به یادگیری دیجیتال در سطح بالاتر و عمیقتر کمک میکنند علاوه بر عواملی مانند: انگیزه (به دلیل نو و بدیع بودن روش یادگیری) و ماندگاری بالاتری که در ذهن دانش آموزان دارد (از نظر طول مدت زمان)، همکاری (تشکیل گروههای پویا در کلاس با برنامهریزی و تیمهای مجازی)، شبیه سازی(ایجاد موقعیت شبیه سازی شده برای افزایش مهارت حل مسئله دانشآموزان به صورت گروهی که پیش بینی کننده وضعیت بهتری در آینده آنان میباشد)، عبارت است از:
آمادگی حرفهای و مهارتآموزی دانشآموزان:
همانگونه که بسیاری از جنبههای زندگی واقعی ما مانند علم، پزشکی، حوزههای تولید و حتی پیدایش صنایع مرتبط با فرهنگ مانند سرگرمیها و هنر دیجیتالی شدهاند، و استفاده از وسایل دیجیتالی به منظور ابزارهای آموزشی، نه تنها به صورت فزایندهای توسط کارفرمایان در محیط کار برای افزایش تعامل، تقویت یادگیری و نگهداری مطالب برای مدت طولانیتری اجرا میشود، حتی قبل از اینکه دانشآموزان وارد بازار کار شوند، اگر در معرض چنین آموزش نوینی با ابزارهای دیجیتالی قرار نگیرند، گویی که در حال استفاده از مجموعهای گیج کننده از دستگاههای فناوری و ارتباطات هستند.
بنابراین، یادگیری دیجیتال در مدارس از ابتدایی تا متوسطه میتواند جهان کوچکی از بازار و دنیای کار را واقعیت سازی کند تا دانشآموزان را برای شغلهای مدرن، قبل از شروع دوران کاری آماده کرده باشد و این مسئله به عنوان مهمترین عامل در یادگیری عمیق دانشآموزان توسط ابزار آموزش دیجیتال در نظر گرفته شده است. از آن جهت که میزان عملکرد و بهرهوری آنان را در محیط کار آتی توسط حرفه آموزی و یاددهی چگونگی استفاده از فناوریهای نوین به عنوان یک مهارت ضروری در دوران مدرسه بالا برده و تضمین میکند.
این مزایا و ویژگی چگونه به یادگیری سطح عمیقتر و به چه علت به ماندگاری بیشتر در ذهن دانشآموزان کمک میکند؟
مطالعات نشان میدهند که دانشآموزان با استفاده از فناوری به عنوان یک ابزار آموزشی، بیشتر درگیر روند یادگیری و علاقه مند به ارتقا و رشد دانش خود در حوزههای مختلف میشوند. تا حدی که گاهی حتی نمیدانند در همان هنگام درگیر یادگیری فعالانه میباشند. در ادامه، تحقیقات نشان دادهاند که یادگیری تعاملی و گروهی که در این شیوه آموزش وجود دارد و یکی از تاثیرگذارترین عناصر یادگیریست، موجب افزایش میزان دانش و افزایش نمرات دانشآموزان میشود.
به دلیل آنکه این نوع آموزش برای دانشآموزان به نسبت ارائه و سخنرانی یک طرفه در تعاملی یک سویه از طرف معلم و همچنین از کتابهای آموزشی بسیار جذابتر و قابل توجهتر بوده و برنامههای آنلاین پیشرفته نه تنها دربردارنده محتوای به روز شده و جدیدتری نسبت به کتابها هستند بلکه راهی برای تقویت و تجربه حسی بهتر نسبت به صفحات چاپی به شمار می آیند.
یکی از این ابزارهای جدید آموزشی در که استفاده رایجتری در مدارس دارد و مزایای بالا را نیز دارا میباشد، ویدئوهای آموزشی است که نقش اساسی را در یادگیری دیجیتال در سطوح عمیقتر ایفا میکند. از آن جهت که مباحث درسی انتزاعی که یادگیری آنها مشکل است را به صورت عینی قابل فهمتر و قابل درکتر درآورده و به دلیل ویژگیهای بصری متحرک، طول مدت ماندگاری دانش را در ذهن افزایش میدهد. این ابزار آموزشی یادگیری دیجیتال نقش سنتی معلم را از سخنران به تسهیل گر تغییر و ارتقا داده است.
همچنین از دیگر مزایای ویدیوهای آموزشی، قابلیت منعطف بودن آنها است. این ابزار فرصتی برای جلو و عقب کردن فیلمها، بحث گروهی و بازخورد دادن دانش آموزان را فراهم میکند. همچنین فرصت آموزش و ارائه مطالب درسی برای دانشآموزانی که غایب بودهاند را بازآفرینی میکند و قابلیت استفاده در تدریس خصوصی را نیز دارد.
با در دسترس قرار دادن ابزارهای آموزشی نظیر تبلت، کامپیوتر و غیره در اختیار فرزند خود، به روند پیشرفت آنان کمک شایانی انجام دهید.