یادگیری و آموزش در عصر دیجیتال برای کودکان

آموزش / فرزندپروری / خانواده دیجیتال

کودکان و نوجوانان نیاز دارند در این عصر جدید که تکنولوژی به تمام حوزه‌های زندگی نفوذ پیدا کرده، مهارت‌های جدیدی را آموزش ببینند. آن‌ها باید تلاش کنند مطالبی را که قبلا در مدرسه آموخته‌اند در عصر دیجیتال نیز با روش‌های جدید باز بیاموزند. از سوی دیگر، تقاضای بازار کار و مسائل سیاست‌گذاری مربوط به شهرنشینی و رشد جمعیت، مرکز ثقل آموزش و پرورش را تغییر خواهد داد و  نیازهای جدیدی ایجاد خواهد نمود. چه آموزش‌هایی را و به چه دلایلی باید در دنیای دیجیتال آموخت؟

افزایش نیاز به شغل‌های فناورانه

یکی از بزرگترین مزایای استفاده کودکان از فناوری، این است که آن‌ها در آینده می‌توانند در مجموعه‎ای از شغل‌های تکنولوژیک با حقوق بالا استخدام شوند. مشاغل مرتبط با فناوری امروزه بسیار مورد نیاز هستند و در آینده عصر دیجیتال نیز به آن‌ها توجه بیشتری خواهد شد. برخی از تکنولوژی‎های امروز، در آینده نیز وجود خواهند داشت و بعضی از فناوری‌های آینده، با نام تجاری کاملا جدیدی که دنیای ما هرگز قبلا آن‌ها را ندیده است، اختراع و به جهانیان ارائه خواهند شد. چه کسی بهترین استفاده از فناوری جدیدی در عصر دیجیتال را خواهد داشت؟ مسلما پاسخ کسانی هستند که از کودکی در حال یادگیری استفاده از ابزارهای هوشمند هستند.

جایگاه کمک تحصیلی

شکی نیست که مهارت‌های کامپیوتری به کودکان و نوجوانان در ریاضیات، علوم و غیره، همچنین به خواندن و نوشتن کمک می‌کند. مهارت‌های تحلیلی مورد نیاز در دوره‌های آموزشی علوم کامپیوتر، در دوره‌های آموزش زبان نیز مورد نیاز هستند. واضح است که یادگیری کامپیوتر مزایای زیادی را به همراه دارد. ممکن است این پرسش برای والدین مطرح شود که از چه سنی آموزش کامپیوتر برای فرزندان خود را آغاز کنند؟ این موضوع به علاقه‌مندی و توانایی‌های هر کودک بستگی دارد. به عنوان مثال، برخی کودکان از ۷ سالگی و برخی دیگر به طور میانگین از ۹ یا ۱۰ سالگی آماده هستند.

آیا می‌دانید زمان مناسب آشنایی فرزندتان با دنیای دیجیتال در چه سنی است؟

هنر، خلاقیت و آزادی بیان در عصر دیجیتال

مهارت‎هایی که از طریق تکنولوژی آموخته می‌شوند، هر کدام شکلی از خلاقیت در ابراز و بیان را در خود دارند. مثلا برنامه‌نویسی یک مهارت است، اما برنامه‌نویسی یک بازی ویدیویی یا برنامه تلفن همراه، راهی برای بیانگری است و با آن‌ها می‌توان ایده‌ها را عملی کرد. کودکان تصورات بزرگی دارند که گاهی حتی در ذهن نیز گنجانده نمی‌شوند. در گذشته، آن‌ها فقط لوازم هنری مانند مداد و کاغذ رنگی در اختیار داشتند تا بتوانند این تصورات را منتقل کنند؛ اما در حال حاضر رایانه‌ها، تبلت‌ها و … به آن‌ها کمک می‌کند تا افکار خود را به واقعیت تبدیل کنند.

مطمئنا، آن‌ها هنوز قلم و کاغذ دارند، اما علاوه بر کشیدن یک تصویر، می‌توانند یک انیمیشن سه بعدی ایجاد کنند و سپس آن انیمیشن را به یک چاپگر سه بعدی ارسال کنند تا آن را به شکل فیزیکی چاپ کند. چه کسی می‎‌داند … شاید این فعالیت‌ها شکل اولیه یک کسب و کار چند میلیارد تومانی باشد.

افزایش مشاغلی که به علوم کامپیوتری نیاز دارند

گزارش‌های TechCrunch حاکی از آن است که ۶۴٪ از کودکان از طریق لپ‌تاپ یا تبلت خودشان به اینترنت دسترسی دارند. به همین دلیل است که آموزش مبانی کامپیوتر به کودکان و نوجوانان، به آن‌ها در مسیر زندگی کنونی و آینده‌شان کمک می‌کند. کودکان و نوجوانانی که در دوره‌های کامپیوتری یا کمپ‌های برنامه‌نویسی شرکت می‌کنند، شیوه منطقی پردازش اطلاعات را می‌آموزند. کودکان و نوجوانانی که دانش کامپیوتری دارند، به احتمال بیشتری در مدرسه و دانشگاه موفق می‌شوند. همچنین، با پیشرفت فناوری، مشاغلی که نیازمند مهارت‌های کامپیوتری هستند افزایش می‌یابد و تسلط داشتن به این مهارت‌ها، کودکان و نوجوانان را برای اکتساب جایگاه‌های شغلی در آینده آماده می‌کند. نکته قابل توجه آن است که فراگیری مهارت‌های کامپیوتری نه فقط برای اشتغال در این حوزه و دیگر زمینه‌های مرتبط، بلکه برای اغلب مشاغل الزامی است.

کمک ابزارهای هوشمند به برقراری رابطه و اجتماعی شدن در عصر دیجیتال

اگر فرزند شما از تکنولوژی استفاده می‌کند، شانس او برای پیدا کردن دوست بیش از کودکان دیگری است که از تکنولوژی و ابزارهای هوشمند هیچ گونه استفاده‎ای نمی‌کنند. همچنین، اگر آن‌ها به سطح بعدی و ساخت بازی‎های ویدئویی یا یادگیری کدنویسی و برنامه‌نویسی بپردازند، این فرصت برای آن‌ها ایجاد می‌شود که از طریق همکاری با همسالان هم فکر و هم عقیده خود بیاموزند.

تفکر انتقادی و حل مساله

کودکان و نوجوانان باید سوال کردن و تفکر برای حل مساله را بیاموزند. آن‌ها نه تنها طرح سوال، بلکه شیوه طرح پرسش‌های درست را نیز باید یاد بگیرند. حتی با وجود آنکه کامپیوترها توانایی‌های عملیاتی بسیار زیادی دارند، اما همچنان بشر باید به آن‌ها بگوید که چه کار کنند و از این رو، می‌توان به تکنولوژی به عنوان ابزاری برای حل مسئله نگاه کرد. یکی از بهترین درس‌ها برای آموزش فرزندان شما این است که فناوری همیشه باید در خدمت هدف باشد. مهم نیست که آیا این فناوری یک دستگاه تلفن هوشمند جدید یا یک ربات جدید برای جراحان  باشد، تکنولوژی برای حل مسائل ایجاد شده است.

به کودکان خود آموزش دهید که تکنولوژی باید برای خلق کردن استفاده شود و نه برای مصرف. پس دفعه بعد که کودک شما خواست از یک اسباب بازی، دستگاه یا بازی ویدئویی جدید استفاده کند، از خود بپرسید که این ابزار جدید چه هدفی را دنبال و چه مشکلاتی را حل می‌کند. اگر جوابی نیافتید، احتمالا به این دلیل است که آن‌ها آسیب‌زا هستند. دانش کامپیوتری کودکان و نوجوانان را تشویق به حل مساله می‌کند. این مهارت‌ها به ویژه با یادگیری برنامه‌نویسی رشد می‌کنند. برای مثال، دانش‌آموزان باید تلاش کنند که بفهمند چه چیزی کار می‌کند و چه چیزی کار نمی‌کند و علاوه بر تشریح چرایی آن، راهکاری نیز برای حل مشکلات احتمالی موجود بیابند.

پذیرش خطاها در عصر دیجیتال آسان می‌شود

اگر کودک یا نوجوانی کمال‌گرا است یا سریع تسلیم می‌شود، شرکت در یک کلاس کامپیوتری راه جدیدی برای نگاه کردن به خطاها به او نشان می‌دهد. یادگیری علوم کامپیوتر نیازمند آن است که دانش‌آموزان اشتباهاتی را انجام دهند و از آن‌ها درس بگیرند. این چالش‌ها موجب می‌شود تا برای حل معماهای پیش رویشان به منظور دریافت پاسخ صحیح سخت تلاش کنند.

دیجیتالی شدن و افزایش تمرکز

کودکان و نوجوانان نمی‌توانند هنگام انجام برنامه‌نویسی و کد زدن همزمان چند کار دیگر را انجام دهند. آن‌ها باید تمرکز کرده و از مهارت‌های خود برای حل مسائل بهره ببرند. از آنجا که آن‌ها در عصر دیجیتال اغلب علاقمند به استفاده از فناوری هستند، کلاس‌های کامپیوتر به آن‌ها این فرصت را می‌دهد تا روی چیزی که به آن علاقه دارند، به شیوه‌ای نو متمرکز شوند. این امر موجب می‌شود تا دیگر در گوشی‌های هوشمند خود فقط به بازی کردن نپردازند، بلکه کشف کنند که بازی‌ها چگونه کار می‌کنند و چگونه می‌توان موجب عملکرد بهتر آن‌ها در عصر دیجیتال شد.